Ліфти

Нормативно-правове регулювання житлово-комунальних послуг

Які витрати несуть мешканці багатоквартирного будинку за користування ліфтом?

Питання норм користування житлом та плати за нього врегульовано згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. № 869 «Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» під час формування тарифу на послуги повинна забезпечуватися прозорість усіх його складових з визначенням вартості кожної з них з розрахунку на 1 кв. м загальної площі квартири.

Також повідомляємо, що згідно зі ст. 360 Цивільного кодексу України визначено, що співвласник відповідно до своєї частки в праві спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними зі спільним майном.

Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 р. № 572, власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і мають сплачувати свою частку витрат у загальних витратах на утримання будинку (житла) та прибудинкової території.

Утримання житла – це комплекс робіт, спрямованих на створення необхідних умов для проживання людей і забезпечення збереження житлових будівель та технічного обладнання.

Таким чином, мешканці платять не за користування ліфтом, а за утримання та обслуговування одного з елементів загального майна багатоквартирного будинку.

Тобто ліфт – це частина будинку, така ж сама, як сходові клітини, сміттєпровід, горище, підвал, і мешканці платять за те, що ліфт працює. Таким чином, мешканці несуть витрати в загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки в майні будинку.

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України

Меню